Клінічний випадок підшкірного дирофіляріозу людини

Дирофіляріоз — це захворювання яке спричинюють гельмінти роду Dirofilaria (в перекладі з латинської мови – «зла нитка»). Дирофіляріоз — небезпечний природно-­осередковий трансмісивний гельмінтоз собак і кішок, на дирофіляріоз також може захворіти людина, яка безпосередньо від тварини не заражається. Глистна інвазія відбувається трансмісивно (через кров) після укусу інфікованого від собаки комара. В організм людини потрапляють личинки паразита, які повільно ростуть. Проте статевої зрілості в організмі людини гельмінт не досягає, через що людина не може бути джерелом інвазії. Зазвичай в організмі людини паразитує одна особина, здатна мігрувати тканинами на відстань до 30 см/добу.

У людини дирофіляріоз проявляється в основному появою підшкірних вузлів, у більшості випадків поодиноких, які містяться в різних ділянках тіла і можуть не турбувати хворого або супроводжуватися болем, свербежем, відчуттям ворушіння чи переміщення гельмінтів, у багатьох випадках хвороба перебігає безсимптомно. Найчастіше спостерігають ураження очей (під шкірою повік або оболонок ока – 45% усіх випадків), рідше — голови та шиї (17%), тулуба (15%), рук (12%), ніг (8%). Україна не є ендемічною зоною за даним гельмінтозом, але останнім часом проблема набуває все більшої актуальності в зв’язку зі зростанням захворюваності тварин і людей, знач­ною кількістю переносників інвазії, кліматичними змінами, що створюють сприятливі умови для розвитку гельмінта, відсутністю методів паразитологічної та серологічної діагностики, труднощами у профілактиці.

Кількість пацієнтів з даною патологією, що звертаються до КОКЛ, за останні роки збільшилося. Успішна діагностика цього рідкісного гельмінтозу забезпечуєтбся за рахунок використання сучасних методів діагностики, зокрема УЗД з високою роздільною здатністю, КТ, морфологічне дослідження видаленого гельмінта, на підставі якого встановлюють діагноз. Лікування в усіх випадках – хірургічне – видалення гельмінта, із використанням косметичних малоінвазивних доступів.