Впровадження інноваційних методів хірургічних втручань. Реконструкція нижньої щелепи аутотрансплантатом з малогомілкової кістки на судинній ніжці та індивідуалізованим титановим імплантатом.

Центр щелепно-лицевої хірургії і стоматології КОКЛ постійно підтримує мультидисциплінарний підхід до лікування захворювань щелепно-лицевої ділянки. Так, продовжується активна співпраця щелепно-лицевих хірургів, ортопедів-травматологів та біоінженерів. Вже вдруге на базі Центру проведено реконструкцію нижньої щелепи аутотрансплантатом з малогомілкової кістки на судинній ніжці та індивідуалізованим титановим імплантатом. Операції проведені професором кафедри стоматології Інституту післядипломної освіти  НМУ імені О.О. Богомольця Копчаком А.В., доцентом кафедри Чепурним Ю.В,, хірургом-ортопедом Рябчуном С.В.

Пацієнт звернувся на консультацію зі скаргами дискомофрт в нижній щелепі та періодичні виділення гною в порожнину рота. Після проведеного клінічного обстеження та аналізу даних комп’ютерної томографію був встановлений діагноз: Новоутворення правої половини нижньої щелепи. Першим етапом хворому була проведена ексцизійна біопсія новоутворення нижньої щелепи, і його верифікація (встановлено діагноз амелобластома нижньої щелепи). На основі даних комп’ютерної томографії пацієнту змодельовано індивідуалізований імплантат для відновлення контурів нижньої щелепи, голівки нижньої щелепи та створення ложа для кісткового аутотрансплантату. Після виготовлення імплантату за створеною моделлю з титану та передопераційною ангіографією, проведено оперативне втручання – реконструкція нижньої щелепи аутотрансплантатом з малогомілкової кістки на судинній ніжці та індивідуалізованим титановим імплантатом, який чітко відповідав контуру здорової половини, та відтворив втрачену голівку нижньої  щелепи. В результаті операції вдалося відновити симетрію нижньої третини обличчя, функцію СНЩС, та створити умови для подальшої ортопедичної реабілітації зубо-щелепної системи на імплантатах.

Методика пересадки васкуляризованих кісткових аутотрансплантатів є методом вибору в реконструкції великих дефектів кісток обличчя, що широко застосовується в провідних щелепно-лицевих клініках світу. Її впровадження на базі КОКЛ наближає нас до Європейських та світових стандартів лікування.