На базі КОКЛ №1 проведено науково-практичний семінар «Судинні новоутворення щелепно-лицевої ділянки: нові підходи до діагностики та лікування»

19.12.2015 на базі Центру щелепно-лицевої хірургії та стоматології Київської обласної клінічної лікарні №1 співробітниками кафедри стоматології НМУ імені О.О. Богомольця за сприяння Департаменту охорони здоров’я Київської обласної державної адміністрації було організовано та проведено науково-практичний семінар «Судинні новоутворення щелепно-лицевої ділянки: нові підходи до діагностики та лікування».

З вступним словом виступили головний стоматолог Київської області, В.А. Рибак, завідувач кафедри стоматології, професор, М.Ю. Антоненко та професор кафедри А.В. Копчак. Було зазначено, що подібні семінари– це логічне продовженням заходів щодо забезпечення безперервної післядипломної освіти лікарів-стоматологів м. Києва та області, підвищення якості підготовки лікарів-інтернів. Професори М.Ю. Антоненко та А.В. Копчак відмітили актуальність проблеми діагностики та лікування судинних новоутворень і мальформацій щелепно-лицевої ділянки, важливість міждисциплінарного підходу в складних клінічних випадках, необхідність швидкого впровадження новітніх розробок в клінічну практику для підвищення ефективності лікування цієї категорії хворих.

Клінічний досвід, сучасне бачення окремих проблемних аспектів класифікації, номенклатури, діагностики та лікування судинних новоутворень в своїх доповідях представили співробітники кафедри стоматології НМУ імені О.О. Богомольця: професор, д.мед.н., А.В. Копчак, доцент, к.мед.н. І.А.Бугоркова, доцент, к.мед.н. Л.М.Саяпіна, щелепно-лицеві хірурги відділення реконструктивно-пластичної хірургії Національної дитячої спеціалізованої лікарні «ОХМАТДИТ», лікарі вищої категорії Н.А.Тетруєва, А.В.Тимошенко; науковий співробітник відділу мікросудинної, пластичної та відновлювальної хірургії Національного інститут хірургії та трансплантології імені О.О. Шалімова О.А.Гиндич, лікар-офтальмолог відділення офтальмології Національної дитячої спеціалізованої лікарні «ОХМАТДИТ» Л.О. Войтко.

Значну увагу було приділено питанням диференціальної діагностики, різноманітним методам лікування гемангіом та судинних мальформацій голови та шиї у дітей й дорослого населення. Відмічена значна роль сучасних діагностичних методів (доплерографія, ангіографія, МРТ, КТ з рентгеноконтрасним підсиленням) при оцінці локалізації, форми та характеру судинних новоутворень, необхідності широкого залучення суміжних спеціалістів при виборі лікувальної тактики. Наведенні приклади ефективного диференціального підходу щодо лікування судинних мальформацій та інфантильної гемангіоми за допомогою різноманітних хірургічних технік у т.ч. пластичних прийомів з використанням складних та пре ламінованих м’якотканних клаптів; склерозувальної терапії препаратами на основі пінних форм полідоканолу, трихлороцтової кислоти та ін.; системного та місцевого застосування β-адреноблокаторів та кортикостероїдів. Були наведені показання та протипоказання, можливі ускладнення та наслідки зазначених методів лікування. Особливу увагу приділено необхідності ранньої діагностики та лікування судинних мальформацій у дітей для профілактики складних і запущених патологічних станів у дорослому віці.

У семінарі взяли участь більше 60 лікарів-стоматологів міста Києва, Київської області, лікарів-інтернів НМУ імені О.О.Богомольця та співробітників КОКЛ. У ході семінару доповідачами заходу презентовано значну кількість фотоматеріалів, клінічних випадків та результатів лікування, дитячих гемангіом та венозних мальформацій різної локалізації щелепно-лицевої ділянки, орбіти, голови та шиї.

У заключному слові професором М.Ю. Антоненко висловлено подяку співробітникам Центрущелепно-лицевої хірургії та стоматології, адміністрації КОКЛ, головному лікарю проф. М.Л. Анкіну та запрошеним доповідачам за тісну співпрацю. Зауважено, що у подальшому подібні заходи можуть стати «площадкою» для тісної співпраці фахівців спеціалістів щодо вироблення та впровадження загальних протоколів діагностики та лікування різноманітних патологій щелепно-лицевої ділянки. Після закінчення семінару відбулося обговорення висвітлених питань доповідачами та гостями заходу.

111 3

_DSC0146

_DSC0151

111

112

_DSC0178