На базі Центру щелепно-лицевої хірургії та стоматології КОКЛ проведено науково-практичний семінар «Мультидисциплінарний підхід до лікування пацієнтів з травматичними пошкодженнями орбіти та органа зору»

19.03.2016 року на базі Центру щелепно-лицевої хірургії та стоматології Київської обласної клінічної лікарні №1 співробітниками кафедри стоматології НМУ імені О.О. Богомольця та центру за сприяння Департаменту охорони здоров’я Київської обласної державної адміністрації було організовано і проведено науково-практичний семінар «Мультидисциплінарний підхід до лікування пацієнтів з травматичними пошкодженнями орбіти та органа зору».

З вступним словом виступив професор кафедри стоматології НМУ імені О.О. Богомольця, д.мед.н., А.В. Копчак. У своєму виступі він зазначив актуальність проблеми лікування травматичних пошкоджень орбіти, органу зору та допоміжного апарату ока, необхідності мультидисциплінарного підходу до діагностики та реабілітації пацієнтів з такою складною патологію. Та підкреслив, що подібні, уже традиційні, семінари це – ефективний засіб забезпечення безперервної післядипломної освіти лікарів-стоматологів, лікарів суміжних спеціальностей м. Києва та області, підвищення рівня післядипломної підготовки молодих лікарів-інтернів медичних вузів України.

У своїй доповіді доцент кафедри стоматології НМУ імені О.О. Богомольця, к.мед.н., Ю.В. Чепурний зосередив свою увагу на принципах лікування травматичних пошкоджень орбіти, задачах які ставлять під час такого лікування, складності діагностики пошкоджень кісток орбіти та додаткового апарату ока, нагальної необхідності залучення у процес лікування суміжних спеціалістів – офтальмологів, оториноларингологів, нейрохірургів тощо.

Доцентом кафедри офтальмології НМАПО імені П.Л. Шупика, д.мед.н., О.В. Петренко було висвітлено сучасні аспекти лікування травми допоміжного апарату ока з залученням методів пластики місцевими тканинами, зосереджено увагу на необхідності максимального збереження живих тканини, проведено ретельний аналіз причин травматичних ушкоджень ока та їх наслідків.

У виступі доцента кафедри оториноларингології НМУ імені О.О Богомольця, к.мед.н., В.Л. Дідковського було приділено окрему увагу питанням щодо показань, методики проведення та віддалених результатів лікування дакріоциститу, одного з наслідків травматичних ушкоджень сльозовивідних шляхів ока та орбіти, способом ендоскопічної дакріоцисториностомії.

У семінарі взяли участь більше 50 лікарів-стоматологів, лікарів офтальмологів, отоларингологів медичних закладів м. Києва та Київської області; лікарів-інтернів, студентів НМУ імені О.О. Богомольця, КМУ УАНМ; співробітників обласної лікарні. У ході семінару доповідачами заходу презентовано значну кількість відео- та фотоматеріалів, клінічних випадків і результатів лікування травматичних пошкоджень кісток орбіти, поєднаної травми вилично-орбітального комплексу, ушкоджень м’яких тканин повік і ока. Репрезентовано методику ендоскопічної дакріоцисториностомії для широкого загалу.

У заключному слові професор М.Ю. Антоненко висловлено подяку учасникам семінару, співробітникам Центру щелепно-лицевої хірургії та стоматології, адміністрації КОКЛ та запрошеним доповідачам за тісну співпрацю. Здійснила невеликий огляд майбутніх освітніх програм, що заплановані кафедрою стоматології. Після закінчення семінару відбулося обговорення висвітлених питань доповідачами та гостями заходу.