Участь співробітників Центру щелепно-лицевої хірургії у Науково-практичній конференції офтальмологів «Рефракційний пленер 18»

На сьогодні в ендокринології, офтальмології та щелепно-лицевій хірургії все більш актуальною стає проблема ендокринної офтальмопатії (ЕОП, офтальмопатія Грейвса, автоімунна офтальмопатія. ЕОП є поширеним захворюванням орбіт, що супроводжує 25–50 % всіх випадків дифузного токсичного зоба.

ЕОП є органоспецифічним автоімунним захворюванням, яке характеризується набряком, лімфоцитарною інфільтрацією ретробульбарної клітковини, окорухових м’язів, що проявляється різним ступенем екзофтальму й офтальмопарезу.

Ендокринна орбітопатія у неактивній фазі лікується переважно хірургічними методами. Оперативні втручання, проводять в певній послідовності. Першим етапом виконують декомпресію орбіти (за наявності вираженого екзофтальму, ознак порушення венозного відтоку або погіршення зору), після цього виконують оперативне втручання на м’язах орбіти (за наявності косоокості). Останнім етапом проводять операцію на повіках (блефаропластика). Щелепно-лицеві хірурги Центру виконують подібні втручання спільно з офтальмологами, пластичними хірургами та ендокринологами, та мають значний досвід в лікуванні даної патології.

18-19 жовтня 2018 року співробітники Центру щелепно-лицевої хірургії та кафедри стоматології ІПО НМУ імені О.О. Богомольця взяли участь у секційному засіданні «Комплексний підхід до діагностики і лікування ендокринної орбітопатії» в рамках Науково-практичної конференції з міжнародною участю «Рефракційний пленер 18» в м. Києві. Під час засідання були розглянуті та обговорені всі ключові аспекти лікування даного захворювання: сучасні погляди на діагностику та системну терапію, офтальмологічні аспекти, місце променевої терапії у лікуванні ендокринної орбітопатії, декомпресія орбіт, а також реабілітаційна хірургія.

Проф. Копчак А.В. та доц. Чепурний Ю.В. в своїй доповіді «Ургентна та планова декомпресія орбіт» поділилися власними напрацюваннями в галузі хірургічного лікування ендокринних орбітопатій. Доповідь отримала схвальні відгуки від колег суміжних спеціальностей та підтвердила необхідність мультидисциплінарного підходу в лікуванні пацієнтів з ендокринними орбітопатіями.